Notice: Undefined index: treeid in /home/blinkenlights/public_html/commands/TreeDetailsCommand.php on line 50
Blinkenlights.se - Lödguiden - Programmering & spelutveckling

BETA


Notice: Undefined index: treeid in /home/blinkenlights/public_html/view/TreeDetailsView.php on line 60

Lödguiden

Tillbaka till filarkivet


Notice: Undefined index: part in /home/blinkenlights/public_html/view/TreeDetailsView.php on line 100

Notice: Undefined index: textid in /home/blinkenlights/public_html/view/TreeDetailsView.php on line 110

Filer

Verktyg

Kommentarer (3)
Utskriftsvänligt format

Betyg

markedunmaked 5.4

Alla har väl någon gång känt ett behov av att för en stund lämna tangentbordet och ge sig på sin hårdvara på ettt mer handfast vis? Vare sig du chippar din XBox eller bygger något kul tillbehör till din dator så kommer grundläggande kunskaper om lödning väl till pass. Att lära sig löda proffesionellt är mycket svårt, ofta går man en särskild utbildning för att få ett certifikat. Att löda ihop sina egna hembyggen kan dock vem som helst lära sig, men det krävs lite erfarnhet innan man klarar det utan problem. Så här löder du på rätt sätt...

Navigation:

Text - Rätt teknik

Det första du gör är förstås att montera komponenten du ska löda på kretskortet. Börja med de minsta komponenterna. Vänd sedan på kretskoret och låt det ligga på bordet.
Låt lödpennan bli ordentligt varm innan du börjar. Om du inte kan se detta på något annat sätt kan du prova att smälta en bit tenn. Innan du gör själva lödningen torkar du av pennan mot svampen så att den blir helt ren. Om du under arbetet märke att spetsen mörknar torkar du av den igen, det är värmen som ger upphov till oxidering. Ta sedan lite, lite, tenn längst ut på spetsen. Detta underlättar värmeöverföringen.
För sedan pennan mot stället du tänker löda så att den vidrör både komponeneten och kretskortets kopparbana. Låt den vara där ungefär en sekund och tillför sedan LITE lödtenn på ANDRA sidan av komponenten.
Poängen är alltså att du ska värma upp komponenten och banan (dessa kallas fö. för terminaler) så att de i sin tur smälter tennet. Då försäkrar du dig om att terminalerna håller rätt temperatur. Ett vanligt fel, som jag själv gjorde i början, är annars att värma tennet direkt mot lödpennan. Detta kallas kall-lödning (eftersom det du löder på inte hinner bli varmt) och ger ett resultat med dålig hållbarhet (och i värsta fall fäster tennet bara på en av terminalerna så att ett glapp uppstår).
När du ser att tennet smälter tillför du precis så mycket att det täcker ringen kring komponenten. Arbeta snabbt! Om lödningen blir för varm kan den oxidera och få en matt, ful yta. En för varm lödning kan få samma dåliga egenskaper som en kall-lödning. Om du värmer för mycket kan du också förstöra kopparfolien på kretskortet eller komponenten du monterar. Exempelvis kondensatorer är mycket värmekänsliga. Jag lovar, att felsöka en färdig krets som inte fungerar därför att en av komponenterna är bränd är ett rent helvete. Man brukar räkna med att en lödning ska ta max fem sekunder.
När du är klar avlägsnar du lödpennan genom att dra den uppåt längs komponentens ben. Då får tennet en snygg form - du vill väl att jobbet ska se proffsigt ut?
Jag skulle tro att det vanligaste felet är att använda för mycket tenn. Det ska täcka hela kopparringen kring komponentens ben och bukta innåt i en mjuk kurva, det ska inte bukta utåt som en boll. Var noga med att kontrollera FLERA gånger att inget tenn flutit ut och kortslutit en annan ledningsbana.
När tennet svalnat (går fort) kontrollerar du att komponenten sitter ordentligt fast. Om lödningen släppt från någon av terminalerna har du nog råkat ut för en kall-lödning. Bara att plocka fram tennsugen och börja om!
Se även efter en sista gång att särskilda komponenter, tex dioder, är vända åt rätt håll. Slutligen klipper du av komponentens ben ett par mm över kretskortet.
Avslutningsvis vill jag säga att när det gäller lödning så gäller verkligen det annars så slitna uttrycket -VNING GER F,,RDIGHET.

Lycka till!

Slut

Navigation:

Till toppen