01 - Introduktion

C++ Guide

Välkommen till Blinkenlights C++ guide för nybörjare!
C++ är ett programmeringsspråk som man använder för att skriva program och spel till datorer, i den här guiden kommer du att lära dig hur man använder språket för att göra egna program.
Guiden är skriven för totala nybörjare, men du behöver dock en del förkunskaper om datormiljön du använder för att kunna fullfölja guiden. Vi kommer att gå igenom grundläggande kunskaper som du behöver för att sedan kunna gå vidare och göra mer avancerade saker såsom att programmera Windows API (grafiska program för Windows), DirectX (2D- och 3D-program) och OpenGL (3D-program).
Programmen vi kommer att göra i den här guiden kommer att vara textbaserade program ( se CLI ), program med endast text som körs i något som kallas DOS-prompten, kommandoprompten, terminalen eller något liknande beroende på system.
Hittar du några fel i guiden eller något som inte fungerar så skriv en kommentar och säg vad som är fel, har du en lösning på felet så posta gärna den med!


Vad du kommer att kunna göra

När du är klar med den här guiden kommer du att kunna göra små textbaserade rollspel, miniräknare och en del annat. Huvudanledningen med guiden är dock att ge grundläggande kunskaper om C++ så du sedan kan gå vidare och läsa om t ex OpenGL och göra grafiska spel och liknande.


Kompilatorn

En kompilator är ett program som gör om källkoden vi skriver till maskinkod (en .exe-fil i Windows, även kallat binär eller binärfil).
I nästa del kommer jag förklara hur du får igång en kompilator på ditt system.


Om du får problem

Först och främst borde du söka på google eller någon annan sökmotor, ofta har någon annan haft ett liknande problem som dig. Sök även i forumet här på Blinkenlights.
Hjälper inte det kan du starta en tråd i forumet eller fråga i chatten (vi använder IRC för att chatta). Våran IRC-kanal hittar du på #blinkenlights @ Freenode.

Omskrivning pågår!

Jag håller för tillfället på att rusta upp guiden lite. Den kan därför vara lite (eller mycket) inkonsekvent.

Jag har nu gått igenom hela guiden och uppdaterat, rättat fel, ändrat koder, tydliggjort förklaringar och i allmänhet skrivit om det mesta. Hittar ni några fel så säg till!

Källa: http://blinkenlights.se/