Python del 0 - Introduktion

På Pythons officiella hemsida - http://python.org - finns en mycket bra guide för att lära sig Python. Med den här guiden vill jag helt enkelt skapa en guide till, som ligger utanför pythons egen hemsida, som dessutom går igenom saker på lite anorlunda sätt, och på svenska. På så sätt hoppas jag kunna sprida pythons popularitet lite mer. Python är ett fenomenalt nybörjarspråk, eftersom det är väldigt enkelt att komma igång med, samtidigt som det är väldigt kraftfullt och dessutom objektorienterat. Man kan göra allt, till och med operativsystem, i Python, men vem som helst kan skriva det efter en eller ett par kvällar.

Python är ett dynamiskt skriptspråk som används på fler och fler platser. Den allt populärare linuxdistributionen Ubuntu skapar nya program exklusivt i Python. Det finns ett flertal webbutvecklingsramverk skrivna i Python, t ex Django och TurboGears, för att inte tala om Zope och Plone. Google utvecklar en hel del av sina tjänster i Python. Tredjevärlden-laptopen One Laptop Per Childs användargränssnitt är tänkt att skrivas helt i Python. Kort sagt: Python används på väldigt många, och allt fler platser.

Innan vi börjar lära ut python måste vi såklart se till att vi har det på datorn. I de flesta skrivbordslinuxdistributioner ingår redan Python. Undersök om din har det genam att öppna en terminal och skriv python - om kommandot hittades har du python. Om du inte hittade det bör du hämta python på det av din distribution rekomenderade sättet. Troligen har du inte IDLE, den editor vi kommer att bekanta oss något med, och du behöver därför installera det - det heter troligen något i stil med idle eller python-idle, beroende på distribution.

Har du windows har du troligen inte python installerat. I så fall får du gå till python.org och ladda ner det själv. I windowsversionen ingår idle.

Källa: http://blinkenlights.se/