Notice: Undefined property: WikiCommand::$keywords in /home/blinkenlights/public_html/commands/BaseCommand.php on line 30
Blinkenlights.se - Wiki: IRC - Programmering & spelutveckling

BETA

Wiki: IRC

Startsidan | Senaste ändringarna | Lista alla sidor | Sök


IRC

Vad är IRC?

IRC står för Internet Relay Chat och är ett protokoll för att chatta över internet.
Protokollet bygger på att servrar sätts upp i olika nätverk, på dessa nätverk har man sedan kanaler där man chattar med varandra. Ett kanalnamn kan se ut såhär t ex: #blinkenlights.
Användarna på IRC ansluter sig till ett nätverk och går in i en kanal, och man kan då se vad alla personer som också är inne i kanalen säger.
IRC är ett ganska gammalt och enkelt protokoll, det stödjer i princip bara textmeddelanden. Men IRC är ändå väldigt populärt, kanske eftersom man inte behöver en massa extrafunktioner. Skicka text räcker gott och väl i de flesta fall. Nu på senare tid har många IRC-klienter inplementerat stöd för DCC (Direct Client-to-Client) protokollet som tilllåter filöverföringar.
Blinkenlights har sin officiella chattkanal på IRC, nätverket vi använder är Freenode.

Använda IRC

Att använda IRC är inte alls svårt, det du behöver är ett klientprogram som t ex HydraIRC om du kör Windows. Använder du GNU/Linux eller något annat operativsystem kanske klienten Xchat fungerar.

Börja med att ladda ner och installera klienten. Starta sedan upp klienten och väl att ansluta till nätverket Freenode. När du har anslutit så ska du gå in i kanalen #blinkenlights. Sedan är det bara att chatta på!

Beskrivning av hur man går tillväga för att komma in i chatten med Operas inbyggda IRC-klient.

Blinkenlights IRC

Blinkenlights använder sig utav IRC, vår kanal heter #blinkenlights och ligger på IRC-nätverket Freenode (chat.freenode.net:6667).

Externa länkar
Senast ändrad av Fasting 17:11 - 11:a December 2007

Atom feed

Innehållet på denna sida kan ändras utav alla som är medlemmar på Blinkenlights, men du måste logga in för att kunna ändra något.