Wiki: Linuxdistributioner
Startsidan |
Senaste ändringarna |
Lista alla sidor |
Sök
Linuxdistributioner
Här kommer ett par korta förklaringar på några vanliga Linuxdistributioner och vad som är speciellt med dem. Som vanligt när det gäller wikin så får ni gärna komplettera och lägga till information. Letar du efter ersättningar till dina livsviktiga Windowsprogram? Kolla då på Linuxprogram
Red Hat
Red Hat är en ganska nybörjarvänlig distribution som går ganska långt tillbaka och länge har inriktat sig på att erbjuda support till sin distribution, support som kostar pengar. Numera är distributionen delad i två delar: Redhat Enterprise som kostar pengar, och Fedora som är ett communityprojekt.
Fedora har snabbare releasecykler än Enterprise och får på så sätt in nyare versioner av program och teknologier snabbare.
Redhat har Gnome som standard skrivbord även om KDE finns att välja till.
Mandrake
Liknar Red Hat fast mer för privatpersoner? Någon får gärna fylla i..
Mandrake har som marknadside att försöka kopiera Red Hat exakt, men släppa sin distro lite senare, och därmed få stabilare och/eller nyare versioner av alla program. Vet inte om det är det här de gör fortfarande, men det var i alla fall så de började, och så de växte.
SUSE Linux
SUSE Linux är en tysk/amerikansk Linux-distribution efter uppköpet av Novell, som satsar hårt på företags- och institutioners skrivbord och arbetsstationer. Linux-utvecklingen är uppdelad i öppen utveckling på openSUSE och produkter med support från Novell såsom företags server och desktop. På openSUSE finns ISO-filer att fritt ladda hem och installera.
openSUSE.org - openSUSE
www.novell.com/linux/ - Novell Linux
Debian
Debian tillkom 1993 - 1995 (1.0RC1 kom 1995 tror jag) för att skapa en distribution för personer som brydde sig om de program som installerades var Fria eller inte. Den är lite svårare att installera i och med att den inte har någon grafisk installation utan allt sker med hjälp av text. Debian har ett smart paketsystem som gör att man enkelt kan installera och uppdatera program. (en textbaserad installerare är också grafisk)
Debians styrka har alltid varit mängden paket som finns att installera via det inbyggda pakethanteringssystemet APT. Distributionen finns även för en imponerande mängd plattformar och det bidrar till att öka dess populäritet.
Ubuntu
Ubuntu är baserat på debian, och får därför alla dess fördelar, som t ex fruktansvärt smidig pakethantering, en ofantlig mängd program bara ett knapptryck bort, och det fruktansvärt stabila grundsystemet. Till det kommer de regelbundna releaserna (var sjätte månad), de nya paketen, det stilfulla skrivbordssystemet, och den väldigt trevliga användargruppen. Ubuntu är enkelt och snyggt, utan att ta bort några möjligheter för de som vill ha dem.
Trots att Ubuntu är en distribution som följer Debian (använder debians paket etc) så har Debian blivit tvunget att starta ett projekt - Utnubu - för att hinna med att lägga tillbaka allt Ubuntu gör till Debian.
http://ubuntu.com - Ubuntu
http://ubuntu-se.org - Ubuntu Sverige
Slackware
Slackware är eller bygger på den första linuxdistributionen och är kanska rå i sitt utförande. Mycket är gjort för att systemet ska kännas så mycket UNIX som möjligt. Som pakethanterare har Slackware endast enkla tgz-paket som packas upp med hjälp av ett script. Det finns även portar av apt och portage till Slackware men jag är osäker på att de används i någon större utsträckning.
Gentoo
Gentoo är en \\\"gör det själv\\\"-distrubition, allt ska göras själv. Ska man installera ett program måste man kompilera det, kompileringen sker med en kompilator man kompilerat själv (som man ofta kompilerat själv i ett antal steg) att för att få ut lite mer prestanda och valmöjligheter. Gentoos installation finns inte, man kopierar in lite filer och installerar program själ via en terminal (textläge ungefär). Fast låt inte detta avskräcka er, Gentoo har extremt bra dokumentation som går igenom allt grundligt, bara man kan engelska så ska det inte vara någora problem.
Numer behöver man inte kompilera allt själv utan man kan starta från s.k. \\\"stage3\\\" och få ett komplett system installerat på bara några minuter (om man är snabb). Därefter finns de vanligaste paketen (X, OpenOffice.org, KDE, Mozilla ocg Gnome) att ladda hem som binärer och tar på så tid ingen tid att kompilera. För att underlätta nedladdning, kompilering och installation av program har Gentoo-utvecklarna skapat Portage. Portage är en databas med tusentals program och tillägg som man kommer åt genom att använda kommandot emerge i terminalen.
(Styrkan hos gentoo ligger inte i optimeringarna utan i de smidiga init-scripten och USE-flags som talar om exakt vilka dependancies ett paket får ha /void)
http://www.gentoo.org/ - Officiell hemsida
http://www.gentoo.se/ - Sida om Gentoo på svenska
http://www.gentoo-wiki.org/ - Wiki med Howto:s etc för Gentoo
Gobo Linux
Gobo Linux står för en hel del nytänkande inom Linuxvärlden, utvecklarna anser nämligen att mycket av systemet är förlegat. Exempelvis har man ersatt det traditionella filsystemet (/bin, /usr, osv) med ett vettigare alternativ liknande det i Mac Os X, bytt ut startscripten och tagit bort rootkontot. Installationscdn, som för övrigt är både Live-CD och en fullt fungerande X-miljö liknande Knoppix, har även möjlighet till att göra en sk rootless install, dvs att installera hela systemet i tex sin hemkatalog, under windows/cygwin eller Mac Os. Världen är kanske inte riktigt redo för alla nymodigheter i Gobo, men det är en klart intressant distribution.
Knoppix
Knoppix är en distro som körs direkt från en cd-skiva, utan att behöva installeras. Många använder Knoppix för att \\\\\\\"prova på\\\\\\\" linux, och testa lite hur det känns. Knoppix är baserat på Debian, och i och med att det går att installera till hårddisken genom ett enkelt klick så är det Debian-världens enklaste installation.
Linux From Scratch
Här har du den RIKTIGA gör-det-själv-disten. Den består av ett litet gäng script och en textfil som innehåller länkar till alla komponenter (då menar jag verkligen alla) som behövs i en linuxmiljö. Först ska man kompilera gcc halv-standalone, sen binutils mot gcc, och sen gcc mot sitt nykompilerade binutils. Då har man en grund som är helt standalone. Sen är det bara att ladda ner och installera paket efter paket som man vill ha.
Senast ändrad av sundmark 11:23 - 5:e Mars 2006

Innehållet på denna sida kan ändras utav alla som är medlemmar på Blinkenlights, men du måste logga in för att kunna ändra något.