Notice: Undefined property: WikiCommand::$keywords in /home/blinkenlights/public_html/commands/BaseCommand.php on line 30
Blinkenlights.se - Wiki: Perl - Programmering & spelutveckling

BETA

Wiki: Perl

Startsidan | Senaste ändringarna | Lista alla sidor | Sök


Perl

Perl är främst känt för två saker: Det första är att det för en nybörjare är Helt omöjligt att läsa, och även vissa perl-kodare har ibland problem att förstå det. Det andra är dess Regular Expressions. Regular Expressions kommer från Perl, och är ett kraftfullt sätt att kontrollera formatet på en sträng. Mer går (förhoppningsvis) att läsa under Regular Expressions. Nuförtiden har även PHP och Python förträffligt stöd för Regular Expressions, så det argumentet håller inte riktigt längre, även om många hävdar att de är bättre rotade i Perl, så att man därför kan skriva script för att testa t ex loggfiler enklare här.

Upphovsmannen heter Larry Wall och han är före detta linguist. Meningen med Perl var att skapa ett högnivåspråk som är enkelt och kraftfullt när det gäller att hantera text. I Perl kan man - Om man så vill - peta in hur mycket text som helst i en variabel. Bara RAM-minnet sätter gränsen.

Det finns inga typdefinitioner och språket skiljer självt mellan tal och strängar. Variabler behöver inte deklareras.

Det finns många tillåtna sätt att formulera syntaxen vilket gör det svårt för nybörjare.

Minnesallokering och skräphantering behöver man inte tänka på. "I don't like doing silly things", som upphovsmannen själv säger.

Namnet kan betyda flera olika saker: "Practical Extraction and Report Language", "Pathologically Eclectic Rubbish Lister".
Kategori: Programmeringsspråk

Senast ändrad av Independence 18:52 - 16:e Mars 2007

Atom feed

Innehållet på denna sida kan ändras utav alla som är medlemmar på Blinkenlights, men du måste logga in för att kunna ändra något.