Notice: Undefined property: WikiCommand::$keywords in /home/blinkenlights/public_html/commands/BaseCommand.php on line 30
Blinkenlights.se - Wiki: mate - Programmering & spelutveckling

BETA

Wiki: mate

Startsidan | Senaste ändringarna | Lista alla sidor | Sök


mate

Mateguiden


Detta ska bli en artikel, den här sidan används bara för att herj och FC ska kunna samarbeta lite smidigt. Nån annan som har nåt att tillägga kan förstås också bidra

Bäste läsare: Vi vet förstås att Ni, som varande i själ och hjärta en äkta hacker, har ett - jämfört med andra individer därute i verkligheten - abnormt behov av koffein. Men kaffe och Jolt cola i all ära, hur kul är det egentligen? Seriöst? Vi vill ge dig ett alternativ. Ett alternativ som vi utan att tveka tror kommer förändra ditt liv... till det bättre! Så läs vår guide, och känn dig varmt välkommen till Yerba Mates förlovade värld.


Första delen: vad, varför, hur?


Vad är Yerba Mate?


Yerba Mate är en dryck, ett slags te, som görs av bladen från den evigt gröna busken (trädet) Ilex paraguariensis som växer vilt i Sydamerika. Växten är helig för Amazonas indianer och seden att dricka Yerba Mate är i Sydamerika ännu vanligare än kaffedrickandet i Europa och USA. Yerba Mate är nationaldryck i Argentina, Brasilien och Paraguay.

Varför dricka Yerba Mate?


Yerba Mate innehåller lika mycket antioxidanter som grönt te och (nästan) lika mycket koffein som kaffe. Yerba Mate gör att du känner dig pigg, fokuserad, uthållig och framför allt glad. Detta utan att utsättas för stora mängder socker (som i Cola) eller de negativa effekter (t ex sömnsvårigheter eller dålig mage) som bland annat kaffe orsakar.

Hur dricker man Yerba Mate?


Yerba mate säljs i lösvikt och i tepåsar, den senare i en svagare variant. Det enklaste sättet att tillaga din Mate är att gå tillväga på samma sätt som när du lagar te: med hett vatten.

Andra delen: var hittar man Yerba Mate?


För att hitta (köpa) Yerba mate så kan man uppsöka han på hörnet och inhandla det. Han har ofta lösvikt packade i påsar. Det är prima vara. Hos honom kan man även hitta andra spännade saker som man kan använda till mate, men det kommer i nästa del.
Yerba Mate på påse finns i livsmedelsbutiker och klassas oftast som bantningskur. Titta därför i en hälsobutik också. För bästa och häftigaste effekt rekommenderas lösvikt.
Yerba Mate går naturligtvis att köpa på internet också.

Yerba Mate är inte dyrt, som tur är, utan kostar runt 20kr för ett kvarts kilo. Det varierar från affär till affär men om man går till han på hörnet så brukar det vara billigt. Hälsobutiker är dyra.

En annan del: hur man SKA dricka sin Yerba Mate


Det kan vara en god idé att först läsa igenom ordlistan för att bekanta sig med en del ovanliga ord som dyker upp i det här avsnittet.

Som sagt kan man tillaga sin mate på flera olika sätt, till exempel med hjälp av en tesil eller i kaffebryggare och servera i en vanlig kopp. Sådana metoder är dock bara för amatörer som saknar känsla för finkultur! Dessutom medför dessa metoder att inte alla näringsämnen tas till vara!

Traditionen bjuder istället att man ska dricka sin mate ur en gourd, alltså ett dryckeskärl gjort av skalet från en kalebass eller pumpa. Somliga föredrar en gourd gjord av trä eller metall, eftersom de är lättare att handskas med. Det finns dock flera fördelar med en traditionell gourd, vilket gör att en sådan rekommenderas. Indianerna säger nämligen att den har ett minne... och det är helt sant! En gourd utvecklar med tiden en viss karaktär, genom att den absorberar smak från all yerba som tillreds i den. Smaker som sedan frigörs vid framtida omgångar mate.

Därför måste en ny gourd också förberedas innan den används första gången. Det är egentligen inte nödvändigt, förberedelsens positiva effekter uppnås ändå efter en viss tids användning - men det är tradition, och dessutom viktigt om man vill ha ett bra resultat redan första gången. Förberedelsen går till som så att man fyller gourden med en omgång mate och låter den stå och dra 1-4 dygn. Olika örter eller liknande (mint, sirap...) kan tillsättas för att ge gourden en speciell smak. Du kommer att se att vattenivån i gourden sjunker snabbt, detta beror på att gourden absorberar en del av vattnet, och därmed även smakerna.

Ur sin gourd drickar man maten med en bombilla, ett slags sugrör med inbyggt filter. Det finns två olika sätt att tillreda mate för att dricka ur en gourd. Traditionellt och "Quick'n'Dirty". Vi börjar med traditionen.

Brygga Traditionell mate:
1. Fyll 2/3 av din gourd med yerba mate. Det rekommenderas inte till nybörjare som bör nöja sig med att fylla under hälften av gourden.
2. Fukta ena handen och sätt över öppningen på gourden. Skaka försiktigt upp och ner. Lyft bort handen och spola bort eventuellt damm. gör om tills du inte får något damm på handen längre. Torka handen.
3. Sätt handen över öppningen och vänd på gourden så att den är upp och ner. Skaka. Meningen med detta är att de små partiklarna ska vara överst i gourden.
4. Vänd gourden horisontellt och skaka försiktigt fram och tillbaka medan du vrider gourden mot en 45gradig vinkel. Det ska bli en sluttning längs ena sidan av gourden.
5. Häll nu försiktigt kallt vatten längs kanten av gourden så att yerban blir som en sluttande kaka.
6. Placera bombillan i slutningen av yerba utan att orsaka lavin. Då slipper du små partiklar som letar sig in i bombillan och du får ut mer av din mate. Tänk på att bombillan ska ner till botten av gourden.
7. Värm vatten och se till att det inte kokar. När vattnet kokar ändrar det struktur vilket inte är bra för maten. Tänk också på att om maten är 100grader så blir den svår att dricka direkt. 70-80grader är ideal temperatur.
8. Häll försiktigt i vattnet i gourden.
9. Njut av din mate. Smaken kan vara mycket konstig för den oinvigde men är underbar för den invigde.
10. När du hör ett slurpande ljud från gourden betyder det att du ska hälla i mer vatten. Du kan fylla på med nytt vatten ungefär 10ggr innan du behöver byta yerba.

Nu över till det lite enklare sättet.

Brygga "Quick'n'Dirty" mate:
1. Fyll 2/3 av din gourd med yerba mate. Det rekommenderas inte till nybörjare som bör nöja sig med att fylla under hälften av gourden.
2. Sätt i bombillan. Häll gärna i lite kallt vatten också.
3. Värm vatten och se till att det inte kokar. När vattnet kokar ändrar det struktur vilket inte är bra för maten. Tänk också på att om maten är 100grader så blir den svår att dricka direkt. 70-80grader är ideal temperatur.
4. Ner med vattnet i gourden och vola! Du har en mate.
5. När du hör ett slurpande ljud från gourden betyder det att du ska hälla i mer vatten. Du kan fylla på med nytt vatten ungefär 10ggr innan du behöver byta yerba.

Glöm inte bort det inledande kalla vattnet över yerban! Somliga anser att det är ett måste för att få yerban att ligga som den ska, andra att det är ett otyg med blöt yerba eftersom det försvårar insättningen av bombillan. Det kalla vattnet är dock nödvändigt eftersom det förhindrar vitaminerna i yerban att förstöras av det varma vattnet. Låt yerban stå och dra i sig det kalla vattnet någon minut innan du fortsätter. Om man inte bryr sig om vitaminer och trams är det förstås inte nödvändigt.

Appendix: ordlista

<Fyll på!>
Några viktiga ord för en seriös mate-drickare:

Bombilla - är spanska och betyder ungefär sugrör (på engelska används ordet straw). I det här fallet rör det sig dock inte om ett vanligt sugrör utan om ett sofistikerat verktyg (nåja). Bombillan är ett kort och smalt metallrör, svagt böjt i ena änden. I den andra änden är röret tillplattat och ser ut ungefär som en sked. "Skedskålen" är perforerad med små hål som fungerar som ett filter. Man använder bombillan för att dricka sin Mate. Filtret ser då till att man inte får i sig partiklar från yerban. Längs skaftet har ofta bombillan någon form av dekoration. Många varianter förkommer och bombillan kan även vara gjord av andra material än metall.

Gourd - Det speciall dryckeskärl som man dricker sin mate ur. Det finns lite delade meningar om vad detta ord egentligen betyder, men det verkar syfta på själva skalet från en pumpa eller kalebass, som även kan användas för att göra en del olika musikinstrument.

Mate - ,,r spanska och betyder egentligen ungeför kopp(?). Man använder dock oftast ordet för att syfta på drycken man gör av Yerba Mate. Syftar man på själva dryckeskärlet säger man istället gourd. Mate stavas ibland maté (till och med i seriös medicinsk litteratur). Detta är dock felaktigt, det heter mate och inget annat!

Yerba - ,,r spanska och betyder ungefär blad. Yerba kallas alltså själva växtdelarna som man gör sin mate av. (,,r det inte järnek? //herj)

Yerba Mate - Yerba som används för att göra mate (förmodligen för att skilja från någon annan form av blad?). Det är dessa ord du ska hålla utkik efter när du letar efter ingredienser till din mate.


Avslutande del: länkar


Här är några intressanta länkar för den som vill veta mer. Observera att vi inte vet något om hur bra/dåligt det fungerar att köpa mate över nätet, webshopparna listas bara eftersom de har en del bra information & bilder.

  • Wikipedia har förstås en artikel om Yerba Mate. Den ger en bra översikt men utelämnar mycket viktigt.

  • erowid är ett omfattande arkiv med information om olika droger och naturläkemedel. Här hittar du all information du behöver om själva växten och drycken. Sidan är dock något svårnavigerad och saknar också all fakta om själva kulturen kring Yerba Mate.

  • rain-tree.com är en databas med regnskogsväxter. En bra text med seriös fakta om llex paraguariensis.

  • ma-tea.com säljer yerba mate, gourds, bombillas, etc, och har mycket information. Köp för 100$ och få en bombilla i guld... Denna sida rekommenderas!

  • mymateworld.com är en annan webshop. Deras sida är inte alls lika "bra" som ovanstående, men de har många vackra bilder på bland annat gourds för äkta samlare! Smiley

  • guayaki.com Lite udda sida. Yerba Mate, handplockad från regnskogen. Bra källförteckning för sin fakta. Tror det ska finnas recept på den här sidan också.

Senast ändrad av HärJ 15:27 - 24:e April 2006

Atom feed

Innehållet på denna sida kan ändras utav alla som är medlemmar på Blinkenlights, men du måste logga in för att kunna ändra något.